Seksualiteit en intimiteit bij ziekte

C.M. Eeltinkendr. H.W. Elzevier

In deze Farmacotherapie-Online videospecial krijgt u inzicht en praktische adviezen omtrent seksualiteit en intimiteit bij ziekte.

Samenvatting

Seksuele problematiek bij (chronische) ziekte komt vaak voor. Maar liefst 40-45% van de vrouwen en 20-30% van de mannen ervaart ten minste één seksuele disfunctie. (Lewis 2010) Voorbeelden van seksuele disfunctie zijn een verminderd seksueel verlangen, problemen met orgasme of met seksuele opwinding.

Het bespreekbaar maken van seksuele problemen is zowel voor de zorgverlener als voor de patiënt vaak moeilijk, terwijl patiënten en hun partners wel geïnformeerd willen worden over de impact van ziekte, de behandeling en gevolgen voor seksualiteit. (Zwaard, 2003) Patiënten verwachten echter wel dat de zorgverlener het initiatief neemt om dit onderwerp te bespreken.
Deze publicatie gaat in op de veranderingen in seksualiteit bij patiënten die ziek zijn of behandelingen ondergaan. Aan de hand van voorbeeldgesprekken en casuïstiek krijgt u inzicht en praktische adviezen over hoe u seksualiteit zou kunnen bespreken met uw patiënt en zijn of haar partner.

Onderwerpen

Deel de videospecial