Gewrichtsklachten bij IBD

dr. A.E. van der Meulen-de Jong, drs. S.J.H. van Erpendr. A.E.A.M. Weel

In deze Farmacotherapie-Online videospecial gaan experts onder andere in op de prevalentie, diagnostiek en behandeling van gewrichtsklachten bij IBD-patiënten.

Samenvatting

IBD (Inflammatory Bowel Disease), zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, zijn geassocieerd met extra-intestinale manifestaties (EIM’s). EIM’s komen vaak voor, bij circa 50% van de patiënten met inflammatoire darmziekten. Verschillende organen kunnen zijn aangedaan, waaronder huid, gewrichten, ogen, lever, nieren, longen en hart.
De meest voorkomende EIM’s zijn gewrichtsklachten, waarbij het zowel om inflammatoire (artritis) als niet-inflammatoire (artralgie) klachten kan gaan. Artritis bij IBD is een subtype van spondyloartritis (SpA), een groep reumatische aandoeningen met verwante klinische kenmerken.

In deze Farmacotherapie-Online videospecial komen Angelique Weel, reumatoloog, en Andrea van der Meulen, MDL-arts, aan het woord. Ze gaan in de verschillende weblectures onder andere in op de prevalentie, diagnostiek en behandeling van gewrichtsklachten bij IBD-patiënten. Hoe kunt u de juiste diagnose stellen? Welke patiënten kunnen bij de MDL-arts blijven en wanneer dient overleg met de reumatoloog plaats te vinden? Tevens bespreken ze samen een interessante casus uit hun klinische praktijk.
Daarnaast is er aandacht voor de impact op kwaliteit van leven, waarbij ook arts-onderzoeker Sanne van Erp in zal gaan op hoe patiënten zelf deze klachten ervaren en hiermee omgaan.

Deel de videospecial