AML: State of the art

4 cursusmaterialendr. D.C. de Leeuwendr. R.J. Molenaar

Deze Farmacotherapie-Online publicatie over AML behandelt wijzigingen in de richtlijn, nieuwe ontwikkelingen en de status van MRD.

Cursusmaterialen

Log in met Medi-Access om de gratis cursusmaterialen aan te vragen.

Samenvatting

Acute myeloïde leukemie (AML) is een heterogene ziekte, waarbij op het gebied van diagnostiek en classificatie de afgelopen jaren veel is veranderd. Ook ten aanzien van de behandeling zijn er nieuwe mogelijkheden, met name voor oudere patiënten en patiënten met veel comorbiditeiten of refractaire/recidief AML waardoor het kiezen van de meest geschikte therapie steeds ingewikkelder wordt. Daarnaast is Measurable Residual Disease (MRD) een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het kiezen van de juiste behandeling en het monitoren van de ziekte.

In deze Farmacotherapie-Online publicatie bespreken internist-hematoloog Dave de Leeuw en internist-hematoloog i.o. Remco Molenaar de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de diagnostiek en behandeling van AML. Daarvoor maken zij gebruik van de meest recente wetenschappelijke publicaties en (inter)nationale AML-richtlijnen. Nieuwe behandelmogelijkheden worden in de publicatie geïllustreerd aan de hand van interessante casuïstiek.

Leerdoelen

U weet welke genetische mutaties belangrijke klinische implicaties hebben bij AML
U weet hoe u AML kunt diagnosticeren en classificeren
U bent op de hoogte van de mogelijkheden voor het meten van MRD en de klinische implicaties
U weet welke standaard intensieve en niet-intensieve behandelmogelijkheden er zijn, in de eerste en tweede lijn
U bent op de hoogte van aangepaste behandelschema’s voor patiënten met specifieke genetische mutaties

Onderwerpen

Mede mogelijk gemaakt door:

Deel de publicatie